ورود یا ثبت نام
لطفاً منتظر بمانید، درحال پردازش...
کاربر جدید هستید؟ ثبت نام کردن
×

بیمارستان بر پایه بلایا

 

بیمارستان بر پایه بلایا (بیمارستان ویژه بلایا)

پس از زلزله سال 1995 در شهرهای Awaji/Hanshin دولت وقت ژاپن با ارزیابی عملکرد مدیریت حادثه بخصوص حوزه سلامت، به موارد ذیل دست یافت؛ نیاز به افزایش توانمندی در انتقال تعداد زیاد مصدومان و بیماران بدحال مناطق تحت تأثیر حوادث و بلایا که دارای گستردگی جغرافیایی نیز می باشند.
 برای اعزام تیم های درمانی به مناطق حادثه دیده نیاز به سیستم جابجایی مناسب وجود دارد.
 بیمارستان ها و مراکز درمانی سایر نقاط باید از آمادگی لازم برای پذیرش و ارائه خدمات به مصدومان و بیماران مناطق تحت تاثیر حوادث و بلایا برخوردار باشند.
در نتیجه؛ دولت ژاپن سیستم ملی پزشکی بلایا  (NDMS)با مرکزیت بیمارستان های اورژانس را تاسیس کرد. یکی از اجزای سیستم ملی پزشکی بلایا (DBH) Disaster Base Hospital  می باشد. این نوع بیمارستان ها  نقش مهمی در آمادگی برای مدیریت حوادث و بلایا دارند. این بیمارستان ها که مراکز درمانی هستند که دارای سازه مقاوم و شریان های حیاتی مستحکم بوده و در زمان رخداد حادثه، مرکز پذیرش مصدوان و بیماران یا اعزام پرسنل کارآزموده درمانی مورد نیاز به محل حادثه می باشد. در ذیل به تعدادی از شاخص های این نوع بیمارستان ها اشاره شده است:
-  آمادگی برای پذیرش آسیب دیدگان جدی و بیماران بدحال اعزام شده از منطقه تحت تأثیر حادثه/بلیه
-  توانایی برقراری ارتباط هوایی از طریق هلیکوپتر بین خود و بیمارستان های ویژه حوادث و بلایا در منطقه تحت تأثیر و مناطق خارج از منطقه جهت تبادل مصدومان، تجهیزات و تیم های امداد پزشکی (DMAT) 
-  توانایی تشکیل و اعزام تیم های امداد پزشکی  (J-DMAT)به مناطق آسیب دیده جهت مشارکت در امر خدمات و مراقبت های درمانی
-  داشتن برنامه فراظرفیت برای پذیرش آسیب دیدگان و بیماران (ظرفیت دو برابر برای بیماران بستری و پنج برابر برای بیماران سرپایی).
-  دارا بودن سازه ای مقاوم در برابر زلزله (با توجه به این نکته که مخاطره اصلی کشور ژاپن زلزله می باشد)
-  داشتن ژنراتور تأمین برق با توان برقراری 60% نیاز برق بیمارستان، به همراه مخزن سوخت کافی
-  مخزن مناسب جهت ذخیره آب کافی 
-  داشتن محل فرود هلیکوپتر در محوطه بیمارستان
-  دارا بودن تجهیزات ارتباطی از قبیل؛
•  تلفن ماهواره ای
•  خط اینترنت ماهواره ای
•  سایر تجهیزات لازم جهت برقراری ارتباط
-  مجهز بودن سیستم اطلاعات پزشکی فوریت (EMIS)
-  داشتن کیت تجهیزات پزشکی حفظ حیات جهت مصدومان و بیماران ویژه
-  داشتن ذخیره کافی غذا، آب آشامیدنی، کیف تریاژ و ...
-  داشتن آمبولانس جهت انتقال بیماران و مصدومان  
 
با توجه به مقاله حاضر و سیستم ملی پزشکی بلایای کشور ژاپن  از سال 1996 دستور داده شد که تمامی بیمارستان ها که برای ساخت طراحی می شوند باید دارای مشخصات فوق باشند. تا سال 2012 تعداد 653 بیمارستان با مشخصات فوق در ژاپن بنا نهاده شده است.
نکته قابل ذکر اینکه وظیفه تشکیل تیم های امداد پزشکی (J-DMAT) و آموزش و تمرین این تیم ها با این بیمارستان ها بوده و در زمان وقوع مخاطره جهت شرکت در برنامه پاسخ توسط آمبولانس های ویژه به محل اعزام می شوند. باید اشاره کنم که ساختار این تیم ها در ژاپن کاملا با سایر کشورها متفاوت می باشد ( تعداد اعضا 5 الی 7 نفر می باشد که شامل؛ 1 یا 2 نفر پزشک، 2 نفر پرستار، یک نفر تکنیسین فوریت ها و یک نفر مسئول تدارکات می باشد).