از دهه هفتاد میلادی دو مدل کلی ارائه خدمات اورژانس پیشبیمارستانی راهاندازی شده است. یکی سیستم آمریکایی- انگلیسی[1] و دیگری سیستم فرانسوی- آلمانی[2] است. امروزه در برخی از کشورها ترکیبی از هر دو وجود دارد. تقسیمبندی این دو مدل بر پایه تفاوتها در ارائه مراقبتهای پیشبیمارستانی است چراکه در مدل اول اصل بر ماندن در محل و ثابت سازی[3] وضعیت بیماران میباشد. این مدل در بسیاری از موارد دارای دستورالعملهای تصمیمگیری و مداخلات درمانی و مراقبتی میباشد. در مدل دوم، اصل بر انتقال سریع[4] به بیمارستان با حداقل مداخله درمانی است. ارائه خدمت در این مدل، توسط سازمانهای امدادی، ایمنی و امنیتی مانند آتشنشانی و پلیس صورت میگیرد. اغلب کشورهای اروپایی با اعزام پزشک [حتی در مواردی متخصص طب اورژانس و متخصص بیهوشی و مراقبتهای ویژه] بر بالین بیماران با استفاده از تجهیزات پیشرفته، بسیاری از بیماران را در محل درمان کرده و تعداد محدودی را به بیمارستان منتقل مینمایند.
اختلاف بسیاری در روشهای ارائه مراقبتهای بالینی و مراقبتهای حین انتقال اورژانس پیشبیمارستانی کشورهای مختلف وجود دارد. در کشورهای با درآمد بالا[5] مانند سوئد، خدمترسانی اصلی در آمبولانسها بر عهده پرستاران میباشد. هر آمبولانس با یک پرستار، یک راننده که دورههای مقدماتی را گذرانده و یک تکنسین بامهارت پایهای، اعزام میگردد. در برخی شهرهای این کشور متخصصین بیهوشی و پرستاران متخصص در اورژانس پیشبیمارستانی برای بیماران با شرایط بحرانی اعزام میشوند. اپراتور مرکز پیام، مأموریتها را بر اساس شاخص پزشکی[6] مختص این کشور اولویتبندی مینماید و برای مراقبت و درمان بیماران، راهنماهای بالینی ملی و محلی توسط پرستاران مورداستفاده قرار میگیرد چراکه بر اساس قوانین ملی و محلی تنها پرستاران اجازه درمان دارویی داخل وریدی را دارند.
در برخی کشورهای با درآمد متوسط[7] و برخی کشورهای جنوب آفریقا مانند ایالت گوجارات[8] و کشورهایی مانند هند و پاکستان حمایتهای حیاتی پایه ارائه میشود. در پاناما و آفریقای جنوبی، امدادگران میتوانند در صورت نیاز به ارائه مراقبتهای حیاتی پیشرفته، برای انجام اقدامات مربوطه، تصمیمگیری نمایند. این در حالی است که در هند مراقبتهای پیشبیمارستانی توسط مراقبین تجربی[9] که بهطور رسمی آموزش تکنسینهای فوریتهای پزشکی نگذرانیدهاند، ارائه میشود. در هنگکنگ، هر آمبولانس با دو پارامدیک (با مجوز مداخلات مراقبتی و یک راننده) اعزام میشود. در مواقع بحرانی که تعداد مصدومان متعدد بوده و بیشتر از چهار آمبولانس برای مدیریت بیماران موردنیاز میباشد، مرکز سیار درمان مصدومان با تجهیزات تخصصی و قابلیت انجام اعمال جراحی فوق اورژانسی، به محل اعزام میگردد. سیستم اورژانس پیشبیمارستانی هنگ کنگ بر اساس آمریکای شمالی است. این سیستم دارای سه سطح امدادگر، دو پروتکل تنفسی[10] و پروتکل نیتروگلیسیرین[11] برای پارامدیکهای سطح یک میباشد. پارامدیکهای سطح دو نیز میتوانند در صورت لزوم از تزریق سالین و دکستروز 10% استفاده کرده و داروهایی مانند تیامین، گلوکاگون و نالوکسان را بهصورت داخل عضلانی تزریق نموده و در صورت لزوم از اسپری نیتروگلیسیرین، سالبوتامول و ایپراتروپیوم برای بیماران خود استفاده کنند. در کشورهای با درآمد کم مانند غنا، اورژانس پیشبیمارستانی به علت منابع محدود و آمار بالای بیماریهای عفونی دارای اولویت پایینی بوده و فاقد استانداردهای بالین و انتقال هستند. در حال حاضر در ایران سیستم آمریکایی- انگلیسی در حال اجراست با این تفاوت که تکنسینهای اعزامی دارای مدارک زیرگروههای مختلف پرستاری از دانشگاههای علوم پزشکی میباشند و در برخی موارد مداخلات مراقبتی و درمانی هم انجام میدهند. این امر باعث اختلال در فرایندهای انتقال بیماران و تحویل آنها به بیمارستان گردیده است، چراکه نبود یک سیستم و دستورالعمل مشخص با وظایف قانونی شفاف باعث اختلال در خدمترسانی میشود.
وجه مشترک همه این سیستمها، نیاز به تصمیمگیریهای مکرر از لحظه اعزام آمبولانس تا پایان یک مأموریت اورژانسی است. چراکه بر اساس مطالعات مختلف که در ذیل به برخی از آنها اشاره شده، کارکنان اورژانس پیشبیمارستانی بهطور مداوم باید برای بیماران خود تصمیمگیری کنند.
نویسنده: دکتر میثم صفی کیکله
دکترای تخصصی سلامت در بلایا و فوریت ها
کپی با ذکر منبع وبسایت جامع سلامت در حوادث و بلایا مجاز می باشد.
[1]. Anglo American
[2]. Franco-German
[3]. Stay and Stable
[4]. Scoop and Run
[5]. High- income Countries
[6]. Swedish Medical Index
[7]. Middle- income Countries
[8]. Gujarat
[9]. On-the-Job experience
[10]. Respiratory Protocol
[11]. Nitroglycerine Protocol
ماژول تاریخ شمسی جوملا 3,گوگل ادوردز,ماژول تاریخ انگلیسی,ساعت برای جوملا,ماژول ساعت برای جوملا,تبلیغات گوگل,بشکه پرکلرواتیلن,سایت آماده,ماژول ساعت جوملا 3,طراحی سايت با جوملا,طراحی سايت با جوملا,تبلیغات در سایت گوگل,طراحی سایت ارزان,طراحی سایت شخصی,طراحی سایت فروشگاهی,آموزش جوملا,طراحی سایت ارزان,قیمت طراحی سایت,ماژول تاریخ عربی,طراحی سایت در 24 ساعت,ماژول تاریخ جوملا,xvhpd shdj,قیمت طراحی سایت حرفه ای,پرکلرواتیلن,طراحی کاتالوگ حرفه ای,ساعت متحرک جوملا,طراحی سایت خبرگزاری,ماژول تاریخ شمسی,طراحی لوگو,طراحی اپلیکیشن,طراحی سایت فروشگاه اینترنتی,قیمت طراحی کاتالوگ,طراحی سایت حرفه ای,تبلیغات در گوگل,طراحی کاتالوگ تبلیغاتی,قیمت تبلیغات گوگل,طراحی سایت خبری,تبلیغ گوگل,طراحی اپلیکیشن موبایل,پرکلراتیلن,سایت های آماده,طراحی سایت رایگان,قیمت طراحی سایت فروشگاه اینترنتی,طراحی اپلیکیشن اندروید,آموزش طراحی سایت,پرکلر اتیلن,نمونه طراحی کاتالوگ,تبلیغات گوگل,آموزش طراحی وب سایت با جوملا,طراحی سایت مذهبی,طراحی کارت ویزیت,طراحی وب سایت حرفه ای,طراحی سایت حرفه ای,طراحی کاتالوگ,قیمت طراحی وب سایت,تبلیغات در صفحه اول گوگل,طراحی سایت صنعتی,طراحی سایت املاک,ماژول تاریخ ایرانی,وب سایت ارزان,طراحی سایت مداحی,آموزش طراحی وب سایت,طراحی سایت فوری,طراحی سایت 24 ساعته,